μούφα beef.

insta reels

Ο Αργύρης εκτός από πολύ καλός δάσκαλος και σχολάρχης στην Αθήνα, κάνει και φοβερή δουλειά στα σόσιαλ μίντια ανεβάζοντας υλικό που με απλά λόγια μας φέρνει κοντά στον κόσμο του Brazilian jiujitsu.

κάνε follow.

Στις σχολές πολεμικών τεχνών υπάρχουν γραπτοί και άγραφοι κανόνες .

Εξίσου σημαντικοί και οι δύο κάνουν πιο εύκολη τη ζωή τόσο των ανθρώπων που δουλεύουν όσο και των ανθρώπων που έρχονται σαν ασκούμενοι . 

Γραπτοί κανόνες είναι πιο κλισέ θέματα όπως το ‘πληρώνω τη συνδρομή μου πρίν λήξει’ ή το ‘φέρνω τα απαραίτητα χαρτιά για να γίνω μέλος του συλλόγου’ κτλ . Πράγματα δλδ που θα σου πουν οι άνθρωποι που δουλεύουν μέσα στη σχολή γιατί αμα δε τα κάνεις είσαι έξω απ το νόμο. 

Υπάρχουν και κανόνες που άπαξ και τους παραβείς είσαι αυτόματα οτι πιο σιχαμερό υποκείμενο στην επιφάνεια της γης , όπως το να πατήσεις με παπούτσια πάνω στο τατάμι…αλλά αυτό είναι θέμα για άλλη ώρα!

Οι άγραφοι κανόνες από την άλλη είναι ένα περίεργο σημείο μέσα σε ένα οικοσύστημα όπως ο αθλητικός σύλλογος. Δεν είναι νόμοι του κράτους αλλά της ίδιας της σχολής. Πολλές φορές είναι κανόνες που μεταφέρονται από δάσκαλο σε δάσκαλο σαν παράδοση και άλλες φορές δημιουργούνται στην πορεία εξ ανάγκης.

Ο Αργύρης όπως και εγώ είμαστε νέοι αθλητές και δάσκαλοι σε ένα σχετικά νέο άθλημα το Brazilian jiujitsu . Είναι λογικό να εξετάζουμε και να αναρωτιόμαστε, ποιους από τους κανόνες που μεταφέραμε από τους δασκάλους μας βγάζουν νόημα και ποιούς μεταφέραμε απο τυφλή συνήθεια

Το BJJ προέρχεται απο το judo μια παρόμοια πολεμική τέχνη απο την Ιαπωνία . Κυριολεκτικά δε μπορείς να πεις για ‘παράδοση’ και ‘ άγραφους’ κανόνες χωρίς να πεις κάτι για τους φίλους Ιάπωνες. Οι πρώτοι δάσκαλοι του BJJ είτε έχοντας ξεκινήσει απο το Τζούντο είτε όχι , προφανώς θέλοντας να δώσουν βαρύτητα σε ένα καινούργιο πράγμα που ξεκινάει είτε απλά επδ οι άνθρωποι λειτουργούν μέσα απο γνώση που περνάει από γενιά σε γενιά , μετέφεραν πολλές συνήθειες από παλιότερες πολεμικές τέχνες. πιχι:



  1. η μικρή ζώνη είναι αγένεια να ζητάει από τη μεγάλη να παλέψουν.

  2. όταν δύο ζευγάρια παλεύουν και πέσει το ένα πάνω στο άλλο το ζευγάρι με την μικρότερη ζώνη παίρνει πούλο.


disclaimer!

Οι ζώνες είναι ένα σύστημα ιεράρχησης και χοντρικά δείχνει ποιος είναι πιο παλιός και ποσα πράγματα ξέρει μέσα στα πλαίσια του αθλήματος.

Ζευγάρια που πέφτουν το ένα παν στ΄ άλλο. Στο τέλος της προπόνησης του bjj οι αθλητές παλεύουν μεταξύ τους . Είναι εμπειρικά αποδεδειγμένο οτι και 500 τετραγωνικά σχολή να έχεις με 3 ζευγάρια αθλητών μέσα , κάποια στιγμή μοιραία το ενα θα πέσει πάνω στο άλλο. Είναι αναπόφευκτο ! Θα νόμιζες πως οι αθλητές που μάχονται μοιάζουν με την παλιά ζωγραφιά του ατόμου που τα ηλεκτρόνια κινούνται όμορφα κι ωραία σε τροχιά γύρω από τον πυρήνα αλλα οοοοχι τα ζευγάρια που παλεύουν όπως και τα άτιμα ηλεκτρόνια μοιάζουν με τη σύγχρονη εκδοχή της φώτο του ατόμου όπου όλα είναι παντού , πάντα. 

Γιατί όμως η μικρή ζώνη να μη ζητάει από την μεγάλη να παλέψουν?

μοιάζει ρατσιστικό!

Ας αναλογιστούμε τι είναι η ‘μικρή ζώνη’ . Είναι ένας αθλητής που έχει περάσει λίγο χρόνο μέσα στην προπόνηση (ή λιγότερη απο αυτού που ζητάει να παλέψουν),έχει ίσως μικρότερη αντίληψη για το τι γίνεται μέσα στο μάθημα ή στο ρολάρισμα . Έτσι θα θέλει καθοδήγηση , επιπλέον προσοχή και για να μη χτυπήσει ο ίδιος αλλά και να μην βλάψει τον παρτενέρ του. Υπάρχουν περιπτώσεις που ένας γυμνασμένος μεν, άπειρος δε αθλητής μπορεί με μια ‘ατσούμπαλη’ κίνηση να σου κάνει κακό, όσο παλιός και να εισαι. 

Μπορείς λοιπόν να πάρεις την ευθύνη σαν παλιότερος να βοηθήσεις ? φυσικά , ναι!

Εννοείται ότι μπορείς και πρέπει αλλά όχι πάντα. Θα έρθουν μέρες που θα πρέπει να κάτσεις πλάι στον spazy white belt και να του δείξεις το δρόμο .Αυτό όμως δεν μπορεί να είναι η πλειοψηφία των ημερών, εφόσων ένα ενήλικο μη αγωνιστικό άτομο δε σπαταλάει πάνω από 5 ώρες τη βδομάδα στην προπόνηση. Αν είσαι γυναίκα? ΑΚΟΜΑ πιο δύσκολο . Όλοι είναι πιο μεγάλοι και πιο δυνατοί απο σένα. Θα ρισκάρεις να παίξεις με εναν τάδε μπλεζωνά που την είδε ξάδερφος του gordon ryan?!

Σκέψου στην κανονική ζωή . Θυμάσαι που ήσουν μικρός και πήγες σε ένα καινούριο φροντιστήριο και αμέσως βρήκες καινούρια παρέα? Όχι! γιατι αυτό ΔΕΝ συμβαίνει. Οι άνθρωποι για να σε εμπιστευτούν πρέπει να βάλεις χρόνο μέσα στη σχέση που χτιζεις. Αφού βάλεις το χρόνο σου και δουν οτι δεν είσαι περαστικός . τοτε θα αρχίσεις να μπαίνεις μέσα στην ‘παρέα’ . Ο χρόνος σε μας ανταποκρίνονται στη ζώνη και η παρέα οταν οι μεγαλύτερες ζώνες (τα κουλ παιδιά) θα αρχίσουν να ρολάρουν και με σένα. ΑΥΤΟΙ όμως θα σε διαλέξουν , δεν υπάρχει τρόπος να μπεις στην καινούρια παρέα με το στανιό . Κι αν μπεις , θα σε δεχτούνε σαν από χάρη, ελεημοσύνη και δε το θες αυτό. Θες να μπεις στην παρέα με την αξία σου , να σε διαλέξουν γιατι το ρολάρισμα με σένα έχει κάτι να τους δώσει . Και αυτό , θέλει χρόνο.

Γι Αυτό διαφωνώ με τον Αργύρη . Αυτός ο παλιός κανόνας έχει νόημα . Το καράβι διοικείται από πάνω προς τα κάτω και υπάρχει λόγος . Με αυτον τον κανόνα φαίνεται σαν οι μεγάλες ζώνες να κάνουν κουμάντο?! ΝΑΙ κάνουν . Αν πας σε μια σχολή και δεν ξέρεις ποιός κάνει κουμάντο , είναι πολύ απλό να το βρείς . Όταν κάποιος χτυπήσει , ΟΛΟΙ θα γυρίσουν και θα κοιταξουν κάποιον…μάντεψε…αυτός είναι που κρατάει το τιμόνι. Αν εσύ θές να έχεις λόγο στο ποιός παλεύει με ποιόν τότε πρέπει να είσαι σίγουρος ότι έχεις όλα τα δεδομένα. Γιατί αν κάνεις κάτι, και απο άγνοια χτυπήσεις κάποιον ή κάνεις κάτι παράνομο ή χτυπήσεις τον εαυτό σου ,τότε κανείς δεν θα κοιτάξει εσένα . Εσύ είσαι απλά μια μικρή ζώνη . ΟΛΟΙ μα όλοι θα κοιτάξουν αυτον που όντως έχει τον έλεγχο και σε άφησε να πάρεις μια τέτοια απόφαση.

Εννοείται πως όλα αυτά είναι συγκριτικά . Εγώ για παράδειγμα είμαι μαύρη ζώνη , το τέλος χοντρικά τών εγχρώμων ζωνών στο jiujitsu . Αν πάω όμως στην Αμερική, στην έδρα της ομάδας μου και μπω σε μια αίθουσα με παγκόσμιους πρωταθλητές και αρχηγούς ομάδων, τι νομίζεις ότι θα διαλέγω εγώ με ποιον θα παίζω? ΟΧΙΙΙ! σε εκείνο το οικοσύστημα ΕΓΩ είμαι ο πιο καινούργιος , ΔΕΝ θα έχω αυτό τον έλεγχο. 



Ποιός φεύγει όταν δύο ζευγάρια πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο κατά τη διάρκεια του σπάρινγκ? Εδώ ο Αργύρης μας λέει πως κανένας δεν είναι πιο σημαντικός από τον άλλο επειδή φοράει μεγαλύτερη ζώνη . 


Εγώ διαφωνώ.

Είναι.

Οι μεγαλύτερες ζώνες ΕΙΝΑΙ πιο σημαντικές από τις μικρότερες.

Οκ το ‘σημαντικός’ είναι βαργιά , περίεργη λέξη για να χαρακτηρίσει έναν άνθρωπο. Το λέω πιο πολύ για το clickbait της υπόθεσης και το ψεύτικο beef. Δεν χαρακτηρίζουμε εδώ τον άνθρωπο αλλά την υπόστασή του μέσα σε μια δομή όπως είναι ο αθλητικός σύλλογος. Οταν είσαι άσπρη ζώνη τα πράγματα που ξέρεις για τη τέχνη είναι περιορισμένα , αυτό δε σε κάνει βλάκα , εισαι απλά καινούριος. 

Ας σκεφτούμε πάλι την κανονική ζωή . 

Θυμάσαι που πήγες στρατό και ήσουν πρώτο μήνα στο ίδιο τραπέζι με τον στρατηγό? και όλοι σε αντιμετώπιζαν σαν ίσο και κανένας δε σε φώναζε ‘ψάρακα’ ? LOLόχι . Γιατί αυτό ΔΕΝ συνέβη ποτέ. Πουθενά. 

Θυμάσαι πάλι που πήγες σε εκείνη την εταιρία για να δουλέψεις και στην πρώτη βδομάδα ήσουν στο ίδιο γραφείο με τον CEO και παίρνατε τις αποφάσεις μαζί? θυμάσαι που πήγες να παρκάρεις και είχες δικό σου πάρκινγκ μπροστά στην πόρτα του κτιρίου με το όνομά σου graffiti στο πεζοδρόμιο? …κατάλαβες που το πάω! 

Είσαι ‘κατώτερος’ άνθρωπος , πιο ασήμαντος από έναν παλαιότερο μέσα στην εταιρεία ή τον στρατό? ΟΧΙ! μια χαρά είσαι. Τελείωσες το πολυτεχνείο στα 11 χρόνια και η μάνα σου στην Πτολεμαΐδα είναι πολύ περήφανη.  Εδώ θα σε στεναχωρήσω όμως. Μέσα στα πλαίσια μιας οργανωμένης δομής όπως ο στρατός ,  η εταιρεία , θα το πω ναι! και η σχολή των πολεμικών τεχνών, σαν νέος είσαι πιο ασήμαντος . ΤΑΝ ΤΑΝ ΤΑΑΑΝ

Κυριολεκτικά τα λεφτά που έχει σπαταλήσει η ‘δομή’ σε ώρες για να φτάσεις σε μια μεγάλη ζώνη/θέση/αξίωμα είναι απείρως περισσότερα από αυτά για μια μικρότερη . Όσο παλιώνεις έχεις περισσότερες εμπειρίες , θεωρητική και πρακτική γνώση , είσαι πιο πολύ βοηθός παρά βοηθούμενος . Είναι λογικό λοιπόν να φτιάξουμε έναν εσωτερικό άτυπο κανόνα που να προστατεύει τους παλαιότερους. Να κάνει τους νέοι να κοιτάνε γύρω τους και έτσι να βλέπουν τους μεγαλύτερους και να παραδειγματίζονται . Όχι μόνο αυτό αλλά βάζοντας τους νέους να ‘προσέχουν’ τις μεγαλύτερες ζώνες βάζεις και ένα τρίτο παράγοντα στο κεφάλι τους. 

Δεν είμαι μόνος μου . Ανήκω σε ένα μεγάλο σύνολο , δεν προσπαθώ ΜΟΝΟ να νικήσω , πρέπει να ‘χω το μυαλό μου και στους άλλους . 

Όπου μακροπρόθεσμα αυτό αυξάνει την αντίληψη και την ενσυναίσθηση άρα την ΑΠΟΔΟΣΗ.

Ποιός χρειάζεται αυτά τα μαθήματα, ο παλιός? Αυτός προχώρησε σε μεγαλύτερη ζώνη ΕΠΕΙΔΗ έφτασε να έχει αυτές τις αξίες .

Οϊ.

ΕΣΥ πρέπει να τα μάθεις αυτά , ο νέος. Και σαν παλιώσεις θα κοιτάν’ εσένα οι νουμπάδες και ο κύκλος της ζωής θα συνεχίζεται. 



Γι Αυτό την επόμενη φορά που θα έρθεις έστω και κοντά σε ένα ζευγάρι με μεγαλύτερη ζώνη ΠΑΡΕ ΔΡΟΜΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ !!!!!!!1 <3

Previous
Previous

Παστερία Τιράνα.

Next
Next

Το πολύ το ρολλ σε κάνει τρολ.