Βαθύ καθάρισμα,

δεν παρατηρείς πότε ένα γυμναστήριο είναι καθαρό, παρά μόνο οταν δεν ειναι.

Μια φορά το χρόνο συνήθως τον Αύγουστο που η σχολή κινείται σε χαμηλές ταχύτητες, γίνεται η ‘βαθχιά καθαριότητα’. Ό,τι υπάρχει μέσα σηκώνεται από τη θέση του και απολυμαίνεται!

ΑΥΤΟ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΩΡΑ, ΛΟΓΩ ΚΟΒΙΔ!!!

Απο την πρώτη χρονιά λειτουργίας της σχολής circa 2016 θέσαμε κάποιους στόχους σε σχέση με την καθαριότητα . Όντας απο παιδιά αθληταί και εγω(@vassilis_kapirelis) και η δασκάλα μας (@zafybjj ) εχουμε υπάρξει για λίγο ή για πολύ σε κυριολεκτικά εκατοντάδες σχολές, γυμναστήρια, προπονητήρια, γήπεδα και γενικά όποια εγκατάσταση φιλοξενεί αθλητισμό . Έχουμε δεί ΤΑ ΠΑΝΤΑ στο θέμα της υγιεινής. Απο πολύ καλά παραδείγματα μέχρι πολύ σοκαριστικά. Ειδικά σε κατι σχολές που ειναι λίγο πιο παλιές μπορείς να βρείς κάτω απο τα στρώματα βρωμιά που ειναι αρκετά μεγάλη για να ψηφίζει!!

Μεγάλη έμφαση δίνεται στον καθαρισμό και την απολύμανση της παλαίστρας , το τατάμι που λένε οι νέοι. Εκεί οι ασκούμενοι του brazilian jiujitsu , του Παγκρατίου και όλων των τεχνών που καλλιεργεί το σχολείο μας, περνάνε το μεγαλύτερο μέρος της ώρας οταν βρίσκονται στη σχολή και με αυτό έχουν τη μεγαλύτερη επαφή, καθώς ένα γενναίο κομμάτι της ύλης στο bjj αλλά και στο Παγκράτιο διαδραματίζεται στο έδαφος. Όπως ειναι λογικό δεν αρκούμαστε με τίποτα λιγότερο απ’ το πεντακάθαρο!! 

Το κάθε κομμάτι του τατάμι (της παλαίστρας) βγαίνει, σκουπίζεται για να φύγουν όλες οι βρωμιές και μετά απολυμαίνεται με ειδικό πανίσχυρο φάρμακο που χρησιμοποιείται για την απολύμανση των νοσοκομείων! Η διαδικασία γίνεται και στις δύο όψεις .

Πήραμε την απόφαση για τον ετήσιο ‘βαθύ καθαρισμό’ για δύο λόγους . 

Απο τη μία ήμουν πολύ τυχερός γιατί ο πρώτος μου δάσκαλος, Βαγγέλης Κούτρας (@vagkoutras_pankration) είναι απόφοιτος τεφαα οπότε είχαμε πολυ επιστημονικά σωστή προσέγγιση της προπόνησης αλλα επίσης είχε μεταπτυχιακή εργασία με θέμα την υγιεινή στους χώρους άθλησης, πράγμα που μάλλον δεν ξέρει κανένας γι’ αυτόν και ειναι ΤΡΟΜΕΡΑ σημαντικό. Πάντα θα πεις ‘αυτός είναι πολύ καλός εκπαιδευτής τα λέει πολύ ωραία...’ ή ‘ο τάδε είναι πολύ καλός δάσκαλος έχει βγάλει 2 λεωφορεία του οασθ πρωταθλητές…’, πολύ πολύ σπάνια όμως θα ακούσεις κάποιον να λέει ‘αυτός είναι προπονητάρα πήγα στη σχολή του και ηταν χειρουργείο, ντρεπόμουνα να πατήσω…’ .Ως εκ τούτου τα ακούσματα που είχα γύρω από το θέμα της υγιεινής, ήταν όλα όσα έλεγε η βιβλιογραφία της επιστήμης του αθλητισμού. 

Απο την άλλη, βλέποντας το σχολείο σαν το σπίτι μας, κάνουμε αυτο που έκαναν και κάνουν οι μανάδες μας κάθε χρόνο στο σπίτι που μας μεγάλωσε. Γνωστή σε όλους διαδικασία που μεταξύ άλλων εχει  βάλε-βγάλε τα χαλιά , πλύσιμο τα πάντα , ξεσκόνισμα πίσω απ το ψυγείο . Γυρνούσαν δηλαδή το σπίτι ανάποδα και σχολαστικά καθάριζαν οτι δεν μπορεί να καθαριστεί σε μια απλή μέρα, οτι δύσκολο, κρυμμένο και βαρύ. Πάνω σε αυτήν ακριβώς την αρχή θέσαμε σαν στόχο κάθε χρόνο , ΟΣΟ δύσκολο και να είναι να μοιάζουμε περήφανα στις μαμάδες μας. 

Τέλος ακολουθεί σκούπα και απολύμανση του μονωτικού υποστρώματος στο οποίο κάθεται πάνω το τατάμι. Σε ένα επόμενο άρθρο θα μιλήσουμε για την καινοτομία του μονωτικού υποστρώματος κάτω από την παλαίστρα και τον ρόλο που έχει σε ενα προπονητήριο .

Previous
Previous

Γιατί δεν επέστρεψε ο φίλος σου στην προπόνηση μετά τον τραυματισμό του;!

Next
Next

Πρώτη η Δασκάλα μας στο 20o Πανελλήνιο πρωτάθλημα jujitsu.